czwartek, 5 sierpnia 2010

Kulinarnie raz jeszcze.



Jak na książkę kucharską z piekła rodem przystało, „Piekielna kuchnia Marco Pierre White’a” ma białą okładkę. Zawiera ona 100 przepisów na piekielnie dobre dania jednego z najbardziej znanych restauratorów i szefów kuchni w Wielkiej Brytanii oraz gwiazdy mediów. Chociaż szata graficzna książki jest surowa, oszczędna i nowoczesna, to dzięki niezwykłej czytelności i przejrzystości sprawia, że nawet najbardziej roztargniony czytelnik i kiepski kucharz z łatwością skorzysta z jej zawartości. Marco prezentuje receptury i przepisy na smakowite, ale nieczęsto spotykane dania w przystępny sposób. Przepisy szef kuchni okrasza radami, podpowiedziami, anegdotami. Dzięki temu książkę można czytać nie tylko w kuchni, ale także do poduszki. Książka zainteresuje wszystkich, którzy lubią autorów i książki „z pieprzem”. Marco Pierre White bowiem to zdobywca trzech gwiazdek Michalina (jako pierwszy Brytyjczyk), nazywany „ojcem chrzestnym” nowoczesnej brytyjskiej kuchni, znany z bezkompromisowych opinii.

Tym bardziej dla mnie interesującą jest ta książka, gdyż coraz częściej jadam z Ukochanym Mężem dania z kuchni angielskiej.

Brak komentarzy: