czwartek, 5 sierpnia 2010

O żarłokach wyrafinowanych i pospolitych.



Josef Imbach,ur.1945 szwajcarski teolog,autor prac naukowych z pogranicza teologii i historii literatury,jest przy tym niezrównanym popularyzatorem wiedzy kulinarnej.Szperając w satrych książkach kucharskich,w archiwach klasztorów,odnajduje wiele oryginalnych przepisów,podaje ich współczesne wariacje,dostosowane do naszych warunków i gustów.Wielką erudycję w dziedzinie historii literatury i historii Kościoła łączy z talentem gawędziarskim i autantyczną pasją kucharską.
Kolejna porcja "grzesznie smakowitych przepisów" znanego w Polsce autora to pogodna lektura dla każdego,ale też obowiążkowa pozycja w księgozbiorze smakosza ceniącego dobrą nie tylko śródziemnomorską kuchnię.
Szczerze polecam, to inne patrzenie na jedzenie, ciekawe i pełne historii.

Brak komentarzy: