środa, 3 czerwca 2009

RECEPTURY KLASZTORNE DLA DUSZY I CIAŁA.


Wydawnictwo: AA
Kraków, ISBN: 978-83-61374-99-2, 170 x 240, 351 s., oprawa twarda

Sporo ostatnio czytałam o jedzeniu i sztuce gotowania. Może jest, to spowodowane tym, że codziennie gotuję i lubię sobie podglądać innych przy tych samych czynnościach.
Ta książka kucharska to wydawnictwo niezwykłe. Zbiera i przypomina ona oryginalne przepisy tradycyjnej kuchni klasztornej. Zdradza prawdziwe kulinarne sekrety kuchni, która przeżywa dziś swój wielki, absolutnie zasłużony, renesans. Znajdujemy tu stare receptury na te najbardziej wyszukane, ale i na te najbardziej popularne potrawy. Od potraw mięsnych po sałatki, od win i nalewek po ciasta i desery. Dania na każdą porę roku i dnia. Na czas postu i czas świętowania Na Boże Narodzenie i Wielkanoc, na Adwent i Wielki Post. Wśród tych oryginalnych potraw na Boże Narodzenie, także te najsłynniejsze, klasztorne: piskorz penitencjarny, szczupak oo. Paulinów, barszcz po franciszkańsku, zupa pustelnicza, uszka jezuickie, pierogi apostolskie, makiełki teologiczne, karp po katolicku, lin po karmelicku, karasie brewiarzowe, jesiotr opata czy kompot ojców duchownych.
Receptury klasztorne dla duszy i ciała.

Brak komentarzy: