Kolekcja „Podróże kulinarne. Tradycje, smaki, potrawy” - to unikatowe połączenie praktycznej wiedzy kulinarnej z ciekawostkami pozwalającymi poznać i odczuć różnorodny klimat i tradycje kuchni każdego z 25 krajów świata. Oprócz najsłynniejszych, wartych polecenia przepisów wybranego kraju, w każdym tomie Czytelnicy poznają także sekrety tworzenia typowych dla danej kuchni smakołyków, ich historie, obyczaje biesiadowania oraz najbardziej typowe potrawy i przyprawy.
Każdy tom zawiera pięć działów:
Palcem po mapie - o kulinarnych regionach i ich charakterystyce.
Z historia w tle - o tradycji tworzenia potraw i typowych produktach. Na talerzu - o sposobie przyrządzania najpopularniejszych dań i napojów.
Wokół stołu - o tradycjach biesiadowania, etykiecie i obyczajach kulinarnych.
Przepisy - wybór najciekawszych przepisów z danej kuchni. Prostota wykonania i znakomity smak potraw każdego z polecanych przepisów są gwarantowane.
Mam oczywiście swoje ulubienice wśród kuchni świata i w te się z pewnością zaopatrzę. Choć przyznam, że bardzo bym chciała posiadać całą tą niezwykłą kolekcję. Cóż będę się musiała obejść smakiem. Co nie co jednak zawita pod mój dach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz